Selecteer een pagina

Mijn Blog – Werkplek

Bits bytes en nog meer bits en bytes

Grote bestanden

Het voordeel van een professionele full-frame camera is dat je prachtige foto’s kan maken van een enorme hoge kwaliteit. Het nadeel daarvan is dat je per foto enorme grote bestanden creëert waarin alle foto-informatie wordt weggeschreven. Foto’s die ik met mijn Nikon D850 maak komen makkelijk aan de 60MB per foto (en dan zijn ze al gecomprimeerd opgeslagen door mijn body). Best groot!

Duizenden foto’s

Na een dagje Sgoolfotografie kom ik thuis met een enorme hoeveelheid foto’s. Duizenden foto’s staan op de geheugenkaartjes klaar om verwerkt te worden. Alle bestanden op de gebruikte XQD- en SD-kaartjes kopieer ik een voor een naar een harde schijf. Nadat ik zeker weet dat alle foto’s gekopieerd zijn, maak ik met behulp van een backup-programma een kopie van de foto’s op een andere harde schijf. Je weet maar nooit wat er met de foto’s gebeurt! Zodra ik mezelf ervan heb overtuigd dat beide kopieën geslaagd zijn formatteer ik de XQD- en SD-kaartjes weer voor de volgende fotoshoot en berg ik de backup-schijf op in de kluis.

Naast alle schoolfoto’s heb ik een soortgelijke werkwijze voor mijn overige fotografie-werk, maar ook voor mijn andere werkzaamheden. Van websites (incl. foto’s en afbeeldingen) die ik maak (www.SetWebsites.com) bewaar ik kopieën, van mijn administratie, privé-foto’s en ga zo maar door. Een deel bewaar ik als kopie op beveiligde harde schijven fysiek in de kluis, maar een deel ook in ’the cloud’ buiten de deur.

Bits en bytes

Omdat ik uiteindelijk niet alle foto’s gebruik en nodig heb verwijder ik eens in de zoveel tijd de niet opgeleverde foto’s. Via de software waar ik de foto’s mee bewerk (zie mijn vorige blog over het fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom) heb ik foto’s een markering gegeven, waardoor ik precies weet welke foto’s wel/niet gebruikt zijn. Ook kan ik dit terugvinden aan de naamgeving van de bestanden. Het opschonen van foto’s doe ik op de ‘hoofd’-schijf, maar ook op de back-upschijf. Daardoor schoon ik een heel groot deel van de harde schijven weer op. In het kader van de privacy is dit belangrijk (niet meer opslaan dan noodzakelijk), maar ook in het kader van schijfruimte zeer wenselijk!

Administratie

Naast de ‘gewone’ administratie als ZZP-er komt er door al die bits en bytes dus nog een hele aparte administratie bij.

Wat ik nog meer geregeld heb voor mijn ‘ideale werkplek’? Lees het vervolg in mijn volgende blog!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!