Selecteer een pagina

Mijn Blog – Werkplek

De donkere kamer van vroeger is de lichte kamer geworden!

Doka

Vroeger werden foto’s ontwikkeld in een donkere kamer (de ‘Doka’). Een donkere ruimte waarin met lichtgevoelig materiaal gewerkt werd om foto’s te ontwikkelen. De doka van destijds voor de analoge fotografie heeft plaatsgemaakt voor de ‘lichte kamer’ van de digitale fotografie. De meest prettige lichtomgeving om in te werken vind ik bij het gewone daglicht. Kantoorruimtes met TL-verlichting, of zoals vroeger met een bureaulampje boven je huiswerk is niet optimaal. Werken met het natuurlijke daglicht is prettig, maar als je in je werkruimte de ramen vrij maakt van gordijnen, luxaflex of wat er ook voorhangt is het niet altijd de ideale verlichting. Dan is het ook nog afhankelijk van de grootte van de ramen en bijvoorbeeld de stand van het raam ten opzichte van de zon. Het lichtbeeld wat je ervaart/ziet als je aan het werk bent is een totaal aan daglicht wat er binnen komt, gecombineerd met de overige verlichting wat om je heen aan staat.

Daglicht

Maar wat is (dag)licht eigenlijk? Licht is reflectie. En daglicht kan enorm verschillen. De verschillende tinten in licht wordt de kleurtemperatuur genoemd. Deze temperatuur wordt uitgedrukt in ‘Kelvin’. ’s Morgens vroeg is het licht anders dan ’s middags, ’s winters is het vaak blauwer van kleur en zomers heeft daglicht soms weer een wat warmere tint. Het kan bewolkt zijn, de zon kan heerlijk schijnen, of de zon kan alweer onder zijn… Nou ben ik echt geen licht-expert maar op internet is er veel informatie over te vinden.

Kelvin

Een waarde van 5500 K is de goede waarde van daglicht om bij te werken. Bij een waarde van lager dan 5500 K wordt het licht meer rose/geel, hoger dan 5500 K maakt met licht juist weer koeler wit/blauw. De lichtomstandigheden in mijn werkkamer is door de variabele buitenomstandigheden zeer variabel. En zeker omdat ik ook ’s avonds moet kunnen werken, als het zo uitkomt, is het prettig om altijd dezelfde lichtomstandigheden te kunnen creëren. In mijn studio/werkkamer heb ik daarom daglichtlampen opgehangen. Twee ‘mooie’ vierkante led-lichtbakken om de ruimte volledig te verlichten en daarnaast nog een extra bureaulamp (met daglichtlampen erin) boven mijn werkplek. Nu werk ik niet altijd met de rolgordijnen naar beneden. Maar als ik foto’s ga bewerken wel!

Of het dan ’s morgens vroeg is, ’s avonds in het donker, zomer of winter, maakt allemaal niet meer uit. Mijn lichtomstandigheden zijn altijd gelijk. Met deze verlichting in combinatie met mijn monitor (zie blog ‘Eizo Monitor’) heb ik voor het nabewerken van mijn foto’s altijd de ideale omstandigheden om te kunnen werken. Echt super fijn! Uiteraard spelen vermoeidheid van je lijf, bijvoorbeeld je ogen, en andere menselijke factoren ook een rol, maar daar heb je geen apparaatje voor om dat in te stellen… (tenminste, ik heb het nog niet gevonden ;o) Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat doorwerken kan dus in mijn werkkamer in de ideale omstandigheden, maar dat houdt natuurlijk wel ergens op.

Wat ik nog meer geregeld heb voor mijn ‘ideale werkplek’? Lees het vervolg in mijn volgende blog….!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!