Selecteer een pagina

Mijn Blog – Schoolfotografie

De schoolfotodag

Vroeg op!

De dag begint al vroeg. Een uur voordat de school begint starten we met opbouwen. Afhankelijk van de reistijd begint de dag dus lekker vroeg. ’s Morgens vroeg til ik alle spullen naar de auto. Nog even checken of alles* mee is en dan rijden maar! Op school aangekomen laden we alle spullen uit en gaan we de mobiele studio opbouwen. Een mooi achtergrond-systeem, flitslampen, vloertje, evt. de poef / kruk of iets anders waar kinderen op kunnen zitten, alles wordt op zijn plaats gezet. Samen met mijn assistent ga ik het licht meten en stel ik de lampen zo ideaal mogelijk af. Met mijn expodisc meet ik de witbalans, maak ik een paar proeffoto’s en dan zijn we wat studio betreft klaar voor de start! Het is zo leuk om te zien, als je de school binnenkomt, dat overal posters hangen om aan te kondigen dat de schoolfotograaf komt! Kinderen komen binnen in mooie kleren, haren in de gel (of juist niet), een beetje zenuwachtig of nieuwsgierig gluren de kindjes soms even naar binnen (afhankelijk of de ‘studio’ in de loop licht als ze binnenkomen). Er hangt toch altijd een bijzonder sfeertje op school op deze dag.

Flexibiliteit is een must!

Inmiddels lopen de hulpmoeders meestal ook al binnen. De leerlinglijsten worden samen met de planning doorgenomen. De snoetenpoetsers liggen al klaar! De planning is nooit in beton gegoten. Flexibiliteit is een must op een dag als deze, maar we maken er een feestje van! Soms komt er bijvoorbeeld een ziek kindje die naar huis gaat toch nog even snel tussendoor, en ja direct erna ook graag de groepsfoto zodat dit kindje wel op de groepsfoto staat…

Voor de individuele foto’s heb ik gemiddeld ongeveer 1,5 minuut per kind. Dat is niet heel lang om een kindje op zijn gemak te brengen en ook nog in verschillende poses op de foto te zetten. En het laatste wat je wilt is dat het kind voelt dat je haast hebt… dat werkt alleen maar tegen! Vertraging komt vooral door kinderen die het erg spannend vinden, door toch nog een (of spontaan tevoorschijn komende) snottebel, door kleding of haar wat toch niet helemaal leuk zit. Al moeten ze natuurlijk niet te strak in de plooi op de foto. Maar een rokje waarvan een randje omhoog zit, een gulp die open staat, een plukje haar in de ogen o.i.d. laat ik altijd even goed doen. Dat zijn dingen die op de foto gelijk opvallen en dat wil je niet. Vertraging ontstaat ook door sommige soorten brillenglazen. Wat kunnen brillenglazen vervelend reflecteren zeg! Bij een deel gaat het gelukkig goed, maar soms…. dan zet ik de studiolamp omhoog en in een andere stand, pas ik mijn instellingen wat aan en probeer dan alsnog een goed uitgelichte foto te maken. Dat gaat uiteindelijk natuurlijk wel goed, maar kost toch weer even tijd.

Als een kindje het heel spannend vindt laten we hem/haar meestal nog even wat langer erbij zitten, zodat hij/zij kan kijken hoe een klasgenootje het doet. Je hebt kinderen die echt niet spontaan willen lachen en stijf een nep lach opzetten. Aan mij dan de uitdaging om ze ‘los’ te krijgen en toch die sprankeling in hun ogen te krijgen. Ik praat wat met ze, laat ze gekke dingen zeggen en soms komt de assistent even helpen door ze ff lekker te kietelen bijvoorbeeld. Hierbij is de dreiging om te gaan kietelen vaak al genoeg. Van het idee alleen al moeten ze vaak lachen. Zo grappig om te zien. En of ze dan uiteindelijk wel of niet volledig lachen of niet, als ze maar ontspannen kijken. En er op een leuke manier aan terugdenken. Gelukkig heb je ook hele groepen kinderen die juist super voorspoedig op de foto gaan. In- en uitloop van de planning hoort er af en toe gewoon bij. Uiteindelijk komt het altijd weer goed!

Groepsfoto’s

Tussendoor wordt er ook tijd ingeruimd voor de groepsfoto’s. Het maken van een groepsfoto is een heel andere manier van foto’s maken. Dit onderwerp komt binnenkort apart terug in één van mijn blogs over schoolfotografie!

Broers en zussen

Naast de groepsfoto’s en de individuele kinderen mogen de teamleden maar ook de broers en zussen die op school zitten ook samen op de foto. En als school dit goed vindt is er na schooltijd ook nog een inloop mogelijk om samen met broers en/of zussen op de foto te gaan die niet op de betreffende school zitten. Deze laatste groep is meestal de meest heftige periode van de dag… Het is vaak erg druk, doordat er veel kinderen aanwezig zijn samen met hun ouders. En dan heb je er al een hele dag opzitten. Naast de grote broer van ‘de middelbare’ komen er ook vaak baby’s voorbij. Dat kan best een uitdaging zijn aan het eind van de dag…! Maar wat is dat schattig om te zien hoe lief kinderen met hun baby-broertje of -zusje op de foto gaan. Prachtig!

Als we klaar zijn neem ik tot slot de administratieve punten nog even door met mijn assistent (zieken, nieuwe/extra kindjes, broer/zussen administratie enz. enz.), zodat ik thuis alles goed kan registreren.

En dan gaan we -als we de volgende dag niet terugkomen- weer alles afbouwen en in de auto laden. Dit is altijd een lekker ‘toetje’ na zo’n heftig dagje foto’s maken. Nog even alles inpakken, tillen en slepen. Naar de fitnessschool hoef je na zo’n dag in ieder geval niet. Dat scheelt weer!

Thuis aan het werk

’s Avonds thuis mag alles weer uit de auto en breng ik het terug naar mijn studio. Ik maak meteen van alle gebruikte geheugenkaartjes een kopie van alle bestanden op mijn harde schijf. En vervolgens nog een keer als back-up. Zodra ik er 100% zeker van ben dat alles 2x is gekopieerd maak ik de geheugenkaartjes weer leeg voor de volgende fotografie-opdracht. Tot slot importeer ik ook alvast alle foto’s in Adobe Lightroom**. De lakens die ik gebruikt heb gaan in de was en dan ga ik het liefst met mijn benen op de bank even relaxen ;o)

Ja… en dan wachten er een heleboel foto’s op je om bewerkt te worden. De kinderen willen het liefst natuurlijk gelijk morgen de foto’s al ontvangen… Dat gaat niet lukken, maar de foto’s moeten natuurlijk wel z.s.m. klaargemaakt worden om op te leveren. Wat hier allemaal bij komt kijken kan je lezen in mijn volgende blog!

* alles wat mee is staat op mijn paklijst. Lees er alles over in mijn vorige blog!

** Adobe Lightroom is een softwarepakket waarin ik de foto’s bewerk. Meer hierover kan je teruglezen in mijn blog over mijn werkplek als fotograaf.

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!