Selecteer een pagina

Mijn Blog – Werkplek

Eizo Monitor

Een beeldscherm

De aanschaf van mijn laptop heeft wat moeite gekost, zoals je in mijn vorige blog kon lezen. Dat was nog niks vergeleken met hoe lang ik heb zitten wikken en wegen voordat ik een beeldscherm kocht… maar wat ben ik er blij mee!! Er zijn schermen die voor allerlei toepassingen geschikt zijn, maar ook specifieke die speciaal voor fotografie en grafisch ontwerp geschikt zijn, of bijvoorbeeld voor gaming waarbij snelheid ook een rol speelt. Voor een fotograaf zijn kenmerken als kleurweergave en resolutie belangrijk. Bij het zoeken naar een passende monitor heb ik gekeken naar verschillende merken als Dell, LG, HP en Eizo. Daarnaast speelt het budget natuurlijk ook een rol… als je los wilt gaan kan je voor boven de 10.000 euro een mooi schermpje kopen. Maar ja… dat ging me iets te ver. Ik was op zoek naar kwaliteit, waar ik wel voor jaren plezier van zou hebben. Niet dat ik na 2 jaar toch weer behoefte zou krijgen naar meer, beter, groter. Na alles goed te bestuderen, reviews lezen, YouTube filpjes kijken enz. enz. kwam ik al snel bij Eizo uit, de ColorEdge serie.

24″ of 27″?

En dan, los van alle specificaties en technische hoogstandjes: hoe groot wil ik het scherm hebben eigenlijk? Als ik er aan terugdenk moet ik weer lachen, ik heb met uitgeknipte kartonnen platen voor mijn neus gezeten. Om te ervaren hoe groot een 24″ scherm is. En of een 27″ nou echt wel zo handig is en niet veel te groot. Het ziet er wat suf uit zo’n karton voor je, maar het geeft wel een idee. Hierdoor zag ik dat de grootte van 27″ eigenlijk, voor op mijn werkplek, best fijn was. In eerste instantie dacht ik dat het veel te groot zou zijn. 27″ ging het worden!

Zelfkalibratie

De keuze ging uiteindelijk tussen de CS2730 en de CG2730. Het scheelde wel weer een paar honderd euro… Tja. De CG had net nog iets meer contrast, iets sneller én -dat vond ik een groot voordeel- een geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie. De CS is iets minder zuinig in gebruik en er zit standaard geen lichtafschermkap bij. Rekening houdend met het feit dat ik dan alsnog een afschermkap en een kalibreerapparaat los ga kopen en het feit dat de CG nog net iets beter is heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt: de Eizo CG2730!

Eizo-scherm

Ik ben sinds een paar maanden dus een gelukkige fotograaf die bijna dagelijks naar een mooi Eizo-scherm mag kijken. En maar liefst 27”! Als je het leuk vindt kan je op de website van Eizo alle specificaties terugvinden. De foto’s kunnen haarscherp bekeken worden, elk detail is prachtig te bekijken. Er zit een kap omheen om de lichtinval van de zijkanten tegen te gaan. In eerste instantie ziet dat er een beetje vreemd uit, maar het werkt perfect. De monitor heeft, zoals ik al aangaf, ook een ingebouwde kalibrator. Eens in de zoveel tijd zorg ik dat de monitor gekalibreerd wordt. De monitor doet dit automatisch. Dit kan vooraf ingepland worden. De ene rode kleur is de andere niet en je wilt toch echt die rode kleur zien zoals hij bedoelt is. Tijdens het kalibreren worden het contrast, de kleurtemperatuur en de helderheid gemeten en waar nodig aangepast.

Daarnaast zorg ik er regelmatig voor dat ik proefafdrukken bestel van foto’s, om deze naast mijn monitor te houden. Door vervolgens de monitor-instellingen te finetunen zorg ik ervoor dat de kleuren die ik op mijn scherm zie ook daadwerkelijk de kleuren zijn die de klant thuis als foto te zien krijgt. Stel je voor dat dat niet 1-op-1 hetzelfde zou zijn… daar zou ik echt niet blij van worden! Ik stop aardig wat tijd in de nabewerking, om zo mooie professionele foto’s op te leveren. Dan moet het wel kloppen!

De monitor is gekoppeld aan mijn MacBook (zie vorige blog), waardoor ik naast mijn monitor ook nog een 2e scherm tot mijn beschikking heb. Hierdoor kan ik op het ene scherm bijvoorbeeld de foto’s bewerken en op het andere scherm mail, websites of andere informatie tonen. Een ideale combinatie. Op de foto bij mijn eerste blog is dit goed te zien.

Wat ik nog meer geregeld heb voor mijn ‘ideale werkplek’ als fotograaf? Lees het vervolg in mijn volgende blog…!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!