Selecteer een pagina

Mijn Blog – Schoolfotografie

Even een vlekje wegwerken

Tijdelijke plekjes:

Moedervlek minder aanwezig, pukkel weggehaald:

Eyecatchers met kleding en bijvoorbeeld brillen:

Voorbeeld van ecoline-handen:

Fotobewerking

Wat ik de vorige blog al aangaf, na een schoolfotografiedag wachten er heel veel foto’s en heel veel kinderen/ouders op de foto’s. Het kan echt oplopen, duizenden foto’s zullen allemaal mijn ‘workflow’ passeren. Het eerste wat ik altijd doe, nadat ik alle foto’s dubbel heb opgeslagen op de harde schijven, is het inlezen van de foto’s voor deze school in het programma Lightroom van Adobe. De tool om mijn fotobewerking te gaan uitvoeren. Er zijn een heleboel ‘stappen’ die ik doorloop als ‘workflow’ om de foto’s uiteindelijk voor de ouders beschikbaar te krijgen. Ik heb daar een heel lijstje voor gemaakt, om per school-serie af te vinken. Maar, ik moet zeggen… na verloop van tijd zitten de stappen zo in ‘je systeem’ dat het eigenlijk wel vanzelf gaat. Dit lijstje gebruik ik niet zo vaak meer (alleen bij het begin van het seizoen, “hoe was het ook alweer” ;o). Deze workflow is een onderdeel van mijn gehele workflow aan activiteiten rondom de schoolfotografie per school. Voor het totaal aan activiteiten per school gebruik ik een afvink-lijst in een spreadsheet. Zo weet ik precies wat ik per school nog moet doen. Deze lijst hou ik wel nauwkeurig bij met vinkjes, ik wil graag overzicht hebben wat er nog allemaal open staat aan activiteiten. En hoe meer groene vinkjes hoe beter!

Selecteren

Allereerst start ik met het groeperen van de foto’s. Alle foto’s geef ik een gele kleurmarkering. Via een programmaatje kan ik alle foto’s met QR-code eruit filteren. Deze foto’s geef ik een paarse kleur. Alle QR-codes bewerk ik op een snelle voor-ingestelde manier en exporteer ik gelijk in een klein formaat voor het bestelsysteem. De QR-codes worden gebruikt om automatisch te weten welke foto’s bij welk kindje horen. Alle groepsfoto’s (vaak in een serie buiten achter elkaar genomen en dus snel herkenbaar) geef ik een groene kleur. Tijdens het selecteren van foto’s kom ik vanzelf de teamleden tegen, zij krijgen een blauwe kleur. En alle kinderen zijn geel.

Vervolgens filter ik op alleen gele foto’s en ga ik de hele serie door om per mini-shoot van een leerling of broers/zussen zo’n 3, 4 of 5 foto’s te selecteren die opgeleverd gaan worden. Door de afgekeurde foto’s een rode markeringskleur te geven verdwijnt de foto uit mijn selectie, zo hou ik steeds minder foto’s over. Het is een heel ‘geakker’ door alle foto’s heen, maar wat is het leuk om het resultaat terug te zien. Tijdens het nabewerken zit ik grootste deel van mijn tijd met een grote glimlach achter mijn scherm. De leuke en grappige situaties komen weer boven, ‘oh ja dat kindje…’ en ‘ach wat was dat een schatje’. Maar natuurlijk ook ‘oh ja, wat een “gevalletje” was dat’, tja dat hoort er ook bij! En ook “dat gevalletje” krijgt mooie foto’s opgeleverd ;o) Nadat ik de hele serie doorgegaan ben, begint het ‘echte’ werk. De nabewerking van de foto’s.

Nabewerken: hoe ver moet je gaan?

Nabewerken houdt in dat je de foto’s gaat bijsnijden, kleuren optimaal maken, soms als je pech hebt lensvlekjes wegwerken, en echte ‘vlekken’ wegwerken. Deze laatste actie is en blijft altijd een discussiepuntje…: haal je een litteken weg? Wat doe je met een schaafwond? En met vlekken op kleding? Snottebellen die toch op de foto zijn gekomen (ondanks dat we tijdens de fotodag dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen).

Collega-fotografen hebben ieder een eigen mening hierover, ook klanten denken hier heel verschillend over en dan heb ik er zelf ook nog een idee hierover… Hoe ver moet je gaan? Tijdens het nabewerken kan je niet even overleggen met ouders wat ze willen (waar je bij een gewone fotoshoot wel de tijd hebt om deze punten te overleggen). Dus, conclusie, je neemt zelf de regie in handen en je doet waar je zelf het beste gevoel bij hebt.

Even een vlekje wegwerken, of toch niet?

Eigenlijk zijn er 3 hoofdcategorieën: tijdelijke ‘vlekken’ op de huid, permanente ‘vlekken’ op de huid en ‘vlekken’ op kleding. En met vlekken bedoel ik dan de zichtbare plekjes die ik wel/niet ga bewerken.

Tijdelijke ‘vlekken’ op de huid
Er is sprake van tijdelijke plekjes die bewerkt kunnen worden bij bijvoorbeeld een schaafwond, maar ook een koortslip, een pukkel die toevallig net op de dag van de schoolfoto’s zo lekker aanwezig is (HELP!!), maar bijvoorbeeld ook snottebellen of toch wat etenssporen omdat het net pauze is geweest. Samen met mijn hulpouders en assistent proberen we deze schade, waar mogelijk, zoveel mogelijk beperkt te houden. De voorraad snoetenpoetsers die ik meeneem zijn altijd erg handig! Als het duidelijk is dat het tijdelijk is en het is storend dan probeer ik het toch zoveel mogelijk weg te werken. Met name als echt bij het bekijken van de foto je ogen naar de vlek trekken dan haal ik het weg. Dan komt de nadruk er zo op te liggen, dat is jammer. Ik kan me voorstellen dat je het heel vervelend vindt om bijvoorbeeld pukkels te hebben. Dat weet ik nog uit mijn eigen jeugd. Hoe fijn is het dan dat de nadruk er een beetje af is zodat je het mooie kind ziet en niet gelijk naar de pukkels kijkt. In dit geval haal ik niet alles weg (helemaal weg wordt niet natuurlijk), maar het extreme haal ik er een beetje uit.

Er kan ook sprake zijn van permanente plekjes als littekens of bijvoorbeeld moedervlekken en wijnvlekken. In dit geval haal ik ze zeker niet weg, maar ook hier probeer ik soms wel iets van de aanwezigheid te minderen zodat de aandacht er wat minder op valt. Dit blijven moeilijke beslissingen en is per situatie uniek. Hiernaast plaats ik een aantal voor/na foto’s om te laten zien hoe ik in bepaalde situaties iets weggewerkt heb of net iets minder aanwezig gemaakt heb. Een koortslip, een schrale mond, een geschaafde elleboog en een kin met pukkels waarbij ik de velheid er een beetje uitgehaald heb (en de moedervlekjes heb laten zitten).

Eyecatchers met kleding en bijvoorbeeld brillen

Dan heb je ook nog heel veel ‘probleemgevallen’ bij de kleding. Tja… kinderen gaan misschien ’s morgens wel schoon naar school voor de foto, maar wie zegt dat het schoon blijft? Er wordt lekker gegeten in de pauze, kinderen gaan buiten spelen, vegen nog even die snottebel aan hun mouw af of er zit ineens een gat in je maillot. Alles kan gebeuren… En er zijn natuurlijk ook kinderen die niet zoveel aandacht besteden aan de kleding voor op de schoolfoto en letten totaal niet op vlekken of gaten. Nu ga ik natuurlijk niet alle kleding repareren of schoonmaken in de nabewerking. Ook hier kijk ik of het storend is, of je oog direct het probleem ziet of dat het wel meevalt. En of het bij het kind hoort. Je hebt tegenwoordig ook spijkerbroeken met verfvlekken, je moet dus ook uitkijken of het niet ‘gewoon’ bij de moderne look hoort! Stel je voor dat je die verfvlekken wegwerkt van een speciaal zo gekochte (dure) broek… en speciaal voor de schoolfoto aangetrokken… Ha ha, dat zou een grap zijn als ineens de vlekken dan weg zijn!
Brilreflecties zijn ook erg storend. Tijdens het fotograferen probeer ik mijn lampen al zoveel mogelijk aan te passen als blijkt dat een bril extreme reflectie veroorzaakt. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan en probeer ik het ‘maar’ op te lossen in de nabewerking. Vaak zijn witte vlekken of een pluisje op een donker shirt zo aanwezig, dat ik toch even snel een correctie aanbreng. Een wit draadje op een zwarte trui kan zo storend zijn… Ik besteed er geen uren aan om het helemaal tip top in orde te brengen. Dit zou me echt te veel tijd kosten. Het is geen uitgebreide fotoshoot, in dat geval zou ik er vooraf (maar ook daarna) veel meer aandacht aan kunnen geven. Hiernaast staan een paar voorbeelden van opvallende zaken als een wit shirt wat door een mooi (speciaal chinees) vest tevoorschijn komt, vlekken op kleding en een brilreflectie.

Ooohhhh neeeee…

Tja…. en dan heb je ook altijd nog de “ooooh nee dit kan niet waar zijn” gevallen. Een collega vertelde me een tijdje geleden dat op de schoolfoto-dag ’s morgens heel fijn gestart werd met ‘luizenpluizen’. Alle mooie ingevlochten haren werden uit de vlecht gehaald op zoek naar luizen… NEEEEE HELP!! Ik heb ook een keer een klas gehad, waarbij de kinderen voordat de foto’s genomen werden nog even ‘fijn’ met ecoline aan de slag gingen. Heel veel kinderen uit deze klas zaten onder de gekleurde vlekken. Op kleding, maar ook op hun handen. Ik heb ze nog teruggestuurd naar de wastafels om hun handen te wassen, maar dat ging er echt niet af. Voor een hele klas ‘even’ alles verwijderen was echt te veel werk. Ik heb ervoor gekozen om de extreme plekken waar mogelijk weg te halen. Alles mooi maken ging mij toch te ver… Hierbij een paar handen als voorbeeld. Maar ook de kleding zag er ‘kleurrijk’ uit…

Eerst bewerk ik alle kinderen in kleur, als ik alle foto’s gehad heb dan maak ik van alle foto’s een kopie en zet deze foto’s om naar zwart-wit. Ook deze foto’s worden apart bewerkt. Dit geeft net even de extra pit in de foto. Er zijn ook fotografen die foto’s aanbieden waarbij een systeem automatisch de foto’s omzetten naar zwart-wit of bijvoorbeeld sepia. Erg makkelijk natuurlijk, erg tijdbesparend, maar in mijn beleving echt niet mooi…. Ik ben een enorme fan van zwart-wit foto’s, maar dan wel een echte zwart-witte plaat die met aandacht nog mooier gemaakt is!

Als de kinderen klaar zijn ga ik door naar de teamleden en de groepsfoto’s. En als ik dan helemaal klaar ben en tevreden, dan kan ik de foto’s naar het bestelsysteem uploaden.

Administratie

In het bestelsysteem moet de registratie van namen in combinatie met de foto’s allemaal in orde gemaakt worden. Soms heb je door bepaalde omstandigheden geen QR-code op de foto gezet bij een kindje, die moet opgezocht worden. De zieke kinderen moet ik registreren, zodat ze wel de mogelijkheid hebben om een groepsfoto te bestellen. De namen van broer/zussen voeg ik toe, maar ook de namen van extra leerlingen die (nog) niet in het schoolsysteem stonden. En als dan helemaal alles check check dubbel check goed staat is het tijd om de inlogkaarten te gaan bestellen!

Dit is altijd een fijn moment. Zodra alle foto’s voor een school zijn afgerond en je de kinderen met hun ouders/verzorgers blij kan gaan maken met de foto’s. Het blijft altijd weer een uitdaging om in heel korte tijd toch net die foto’s te maken waarop het kind overkomst zoals hij of zij is. Hierover schrijf ik in mijn volgende blog. Lees je dan ook weer mee?!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!