Selecteer een pagina

Mijn Blog – Schoolfotografie

Geen bericht goed bericht?

Geen klantcontact om afspraken te maken

Normaal gesproken maak ik als freelancer vooraf afspraken over wat ik ga opleveren voor welke prijs. Bij schoolfotografie gaat dat compleet anders. Mijn potentiële klanten ken ik helemaal niet. Tenminste, op misschien een paar hulpouders na dan. In overleg met de school en/of bijvoorbeeld iemand van de ouderraad bespreek ik vooraf wat bijvoorbeeld de poses gaan worden, welke achtergrond en krukjes of een poef ik meeneem. Dit overleg ik niet met ‘mijn klant’. Dit blijft een aparte kant van de fotografie. Ik maak met de beste bedoelingen de foto’s, maar je weet nooit of de ouders en/of verzorgers dit kunnen waarderen. En wat de een leuk vindt, valt bij de ander helemaal niet in de smaak. Er is op de dag van opbouwen wel eens een moeder naar mij toe gekomen om te vragen welke achtergrond er dit jaar was. Ze was zo blij dat het wit was, de grijze achtergrond van een jaar eerder vond ze ‘zo verschrikkelijk’. Tja… en ik krijg ook heel veel positieve reacties over de egale grijze achtergrond. Zo zie je dus inderdaad dat smaken verschillen!

In mijn blog ‘Even een vlekje wegwerken, of toch niet?’ gaf ik al aan dat alle administratieve handelingen voor het opleveren en het uploaden van de foto’s afgesloten wordt met het bestellen van de inlogkaarten. Per fotogalerij wordt er voor ieder kind afzonderlijk en per broer/zus-combinatie een kaartje gedrukt waarop alle informatie staat hoe de foto’s van de kinderen bekeken kunnen worden. Op de inlogkaart staat alvast een fotootje afgedrukt voor de eerste indruk. Via de website kunnen alle foto’s bekeken worden, in kleur en zwart/wit. Als ouders meerdere kinderen hebben die via Sgoolfotografie.nl gemaakt zijn, kunnen alle codes toegevoegd worden. Hierdoor krijg je een overzicht van alle beschikbare foto’s. Zelf foto’s van een paar jaar geleden!

“Vergeet niet te bestellen” poster

Het pakketje inlogkaarten wordt via de drukker op school afgeleverd. Ik stuur ook een poster naar school om op te hangen en bijv. via social media naar de ouders door te geven. Op de poster staat de aankondiging dat de foto’s online staan. Ik plaats er altijd een paar foto’s op van kinderen, meestal van de hulpouders (als ze goedkeuring geven natuurlijk!). Een poster met herkenbare kinderen erop spreekt altijd aan! De school (of een hulpouder) zorgt voor het ophangen en verspreiden van de poster en deelt de kaarten per klas uit. Dit wordt allemaal geheel vrijwillig gedaan, daar ben ik natuurlijk heel blij mee. En dan wordt het heeeeeel spannend! Via het bestelsysteem kan ik als fotograaf zien of er bestellingen binnenkomen. Het enige wat ik dan nog kan doen is afwachten… hopen dat de ouders er blij mee zijn! Dit deel van de schoolfotografie is voor mij erg ongrijpbaar. Ik weet niet of de kinderen de kaartjes netjes aan hun ouders geven. Ik weet niet of de ouders getriggerd worden om überhaupt naar de foto’s te gaan kijken. Ik weet niet of de ouders het mooi vinden, er wel/geen geld voor over hebben, …. eigenlijk weet ik niks! Het enige wat ik zie zijn de bestellingen en welk percentage van de galerijen er inmiddels bekeken zijn. Eerlijk gezegd vind ik dat soms best lastig. Uiteindelijk doe je dit werk ook om geld te verdienen… geen bestellingen geen inkomsten. Maar als de bestellingen tegenvallen kan je niet met ‘je klant’ aan tafel om te kijken waar dit door komt. Uiteraard kan je dit bespreken met het aanspreekpunt van school, maar het blijft anders dan ‘gewone’ fotografie-opdrachten. Nu lijkt het misschien allemaal heel dramatisch, dat is het natuurlijk niet. Want bij de meeste scholen zie je gelijk de ‘kijkcijfers’ omhoog schieten na het uitdelen van de inlogkaarten en volgen de bestellingen automatisch.

Helpdesk

Voor vragen of problemen met de foto’s heeft Sgoolfotografie.nl een helpdesk ingericht. Ook issues rond bestellingen of als iemand een inlogcode kwijt is (van dit jaar of van voorgaande jaren), alles wordt zo goed en zo snel mogelijk voor de klanten afgehandeld. Daar ben ik heel blij mee! En mocht er echt iets zijn waar mijn hulp bij nodig is, dan krijg ik de melding via een support-systeem doorgestuurd. Dan kan ik de klant de benodigde informatie geven of als het nodig is bijvoorbeeld een foto nog net iets anders uitsnijden. Over het algemeen hoor ik eigenlijk weinig terug na het opleveren. Geen bericht is goed bericht denk ik dan maar!

Volgend jaar weer?

En dan is het de vraag aan school of via mijn contactpersoon op school: Volgend jaar weer? In de meeste gevallen mag ik ieder jaar weer terugkomen. Bij sommige scholen ben ik nu al drie jaar achter elkaar actief geweest. Dat maakt het werk ook extra leuk, je ziet dan de kinderen na een jaar weer terug. En ook al zie je ze maar heel even, je gaat de kinderen gewoon herkennen! Dat is zo leuk en bijzonder. Als je vaker terugkomt is het belangrijk om goed contact te houden met school om punten te verbeteren, achtergrondjes af te wisselen en poses te variëren. Voor de variatie van de foto’s is dat voor de kinderen (en ouders) erg leuk. En voor mij ook natuurlijk! Zo voorkom je ook zo’n serie schoolfoto’s die je vroeger had, waarbij elke foto (of eigenlijk ‘pasfoto’) ieder jaar weer hetzelfde was met dat blauwe wolken-achtergrondje… je was alleen zelf een beetje ouder geworden.

Zo is er een einde gekomen aan de jaarlijkse schoolfoto’s op een school. Hier eindigt ook gelijk mijn blog-serie over schoolfotografie. Ik hoop natuurlijk dat jullie met veel plezier hebben meegelezen hoe ik mijn werk als schoolfotograaf uitvoer. Er komt veel bij kijken, meer dan ik in ieder geval zelf ooit bedacht had. En ik ben vast niet de enige. Vandaar dat het me leuk leek om jullie hierin mee te nemen, een kijkje achter de schermen bij de schoolfotograaf!

Bedankt

Bedankt voor het lezen en wie weet tot snel bij een nieuwe blog-serie!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!