Selecteer een pagina

Mijn Blog – Schoolfotografie

Groepsfoto’s een makkie?

Groepsfoto’s

Hieronder toon ik een paar voorbeelden van de groepsfoto’s. Ik heb de gezichten blurry gemaakt in het kader van de privacy. 

Groepsfoto

Naast alle losse portretjes van de kinderen maak ik ook per klas een groepsfoto. Eerder heb ik al aangegeven dat schoolfotografie een aparte tak van sport is binnen de fotografie. Groepsfoto’s, en in dit geval dan klassenfoto’s, is ook bijzonder. Ik kan mij niet meer focussen op het ene kind om de aandacht te krijgen. Nu sta ik ineens voor een klas met zo’n 20 tot 30 kinderen die allemaal tegelijkertijd moeten luisteren en dan ook nog op een leuke ontspannen manier.

Daglicht steeds weer anders

Bij de individuele portretten maak ik gebruik van een mobiele studio, waarbij de lichtomstandigheden redelijk stabiel zijn gedurende de dag. Ik ben wel van plan om een keer naar buiten te gaan voor de portretfoto’s. Een keer heel iets anders, lekker buiten. Als uitzondering heb ik eerder al een keer een kindje buiten gefotografeerd voor de schoolfoto’s. Het meisje heeft last van epilepsie, waardoor ze niet in de studio met flitslampen op de foto mocht. Dit smaakte naar meer! Kinderportretten buiten maak ik vaker, maar nog niet bij schoolfoto’s. Groepsfoto’s op school maak ik het liefst ook allemaal buiten. Daglicht werkt toch echt heel fijn bij groepen. De lichtomstandigheden buiten, tijdens de periode van groepsfoto’s maken, kunnen extreem wisselen. Felle zon, afwisselend met sluier bewolking en ineens een dikke vette wolk… Licht gemeten, foto’s maken en jaaaaa hoor daar is de felle zon weer! Heel fijn, een zonnetje, maar mijn camera moet ik daar wel even op instellen. Het liefst fotografeer ik met een groene natuurlijke achtergrond (bomen, parkje e.d.), soms iets van het schoolgebouw zelf op de achtergrond voor de herinnering later.

Toch blijft het altijd een uitdaging om op een schoolplein, of rond de school, een fijne lokatie te vinden voor een mooie schoolfoto waarbij de zonnestand ook gunstig is. Ik kan de kinderen niet recht de zon in laten kijken, dan gaan ze allemaal knijpen met hun ogen… Woningen tegenover of naast de school, geparkeerde of langsrijdende auto’s, langslopende mensen, enz. enz. kunnen de foto allemaal verstoren. Maar ook op het schoolplein kan het een hele kluif zijn om een stukje leeg plein te claimen. Vaak rennen er kinderen overal omdat het speelkwartier is, of staan er al ouders op het plein om de kinderen op te halen… Op dat moment roep ik de hulptroepen in (kinderen, hulpouders e.d.) om een gebiedje vrij te houden. En tja… hoe goed ik mijn best ook doe, heel af en toe heb ik toch weer een foto waarbij er ergens een kindje in de verte langsloopt… als het nodig is verwijder ik dit via Photoshop. Natuurlijk niet het ergste, maar het kost toch weer tijd in de nabewerking. En alles wat je kan voorkomen is beter natuurlijk!

Alle groepsfoto’s achter elkaar

Meestal plannen we voor de groepsfoto’s een bepaalde periode op de dag in, waarin alle klassen achter elkaar op de foto gaan. Per klas reken ik ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de planning en de klassen. Mijn camera positioneer ik op de juiste plek op een statief, de bankjes/stoeltjes of speeltoestellen kunnen vooraf neergezet worden zodat we (ook hier weer) achter elkaar door kunnen fotograferen. Vooraf maak ik nog een testfoto samen met mijn assistent om zeker te weten dat het allemaal goed gaat. Aan de onderkant blijft altijd en stukje grond extra over, hier komt later de tekst van de school en het jaartal als herinnering voor later. De meeste groepsfoto’s maak ik nog steeds op een traditionele manier. Allemaal ‘netjes’ in rijtjes. Een paar kinderen vooraan op de grond, een rijtje zittend op een bank, daarachter een rij staan en daarachter opnieuw een bank om op te staan. Soms zijn er leuke attributen op het schoolplein, boomstammen, of speeltoestellen. Toch vind ik persoonlijk te veel onderdelen en daardoor rommelige posities en dus een rommelige foto minder fijn. Voor de afwisseling met andere jaren speel ik er wel mee, maar ik blijf toch altijd fan van de klassieke klassenfoto. Op die manier komen de kinderen toch het beste naar voren.

Rododendrons

Alles voor een leuke ‘groene’ foto! Hieronder sta ik midden in de rododendrons, maar met de bloeiende struiken op de voorgrond een fijn resultaat!
(ook hier heb ik de gezichten blurry gemaakt in het kader van de privacy)

De opstelling

Zodra een groep zich meldt voor de foto laat ik ze bij elkaar staan, wacht ik even tot ze stil zijn en tik ik stuk voor stuk de kids aan die ergens mogen gaan zitten/staan. Altijd staan er kids te zwaaien en te smeken of ze alsjealsjeblieft bij elkaar mogen op de foto. Tuurlijk kan dat! De irritantjes, vaak puberende jongens, probeer ik op deze manier ongemerkt alvast juist uit elkaar te krijgen. Nog even een laatste check als ze allemaal staan, of er bijvoorbeeld niet drie rode truien bij elkaar staan. Of er niet iemand verdwijnt achter een ander groter kind. En als ik vervolgens bezig ga de groep op de foto te zetten, wordt door de hulpmoeder de volgende groep alvast gehaald. Op het moment dat ik aan het fotograferen ben, staat mijn assistent er altijd bij om te helpen ‘kijken’. Kijken of niet iemand handen omhoog doet, of niet ineens onderbroeken onder een rokje zichtbaar worden, of dat er een kindje verdwijnt achter een ander kindje. Met z’n tweeën zie je altijd meer dan alleen. Dan is het zaak om alle ogen dezelfde kant op te krijgen, dat alle ogen ook daadwerkelijk open blijven, en dat ze allemaal toch ook wel een beetje leuk en gezellig op de foto staan. In het begin maakte ik nog wel eens de fout om te gaan zwaaien “Hallo, hier ben ik kijk naar de camera!”….Tja, dan gaan ze dus allemaal terugzwaaien, dat is iets wat je nou juist echt niet wilt!

Grote verschillen

Het blijft bijzonder om te ervaren hoe verschillend het er op verschillende scholen aan toe gaat. De ene school rennen en stuiteren de kinderen op je af en krijg je ze met moeite op hun plek. Op een andere school staat de klas rustig als groep bij je klaar om te horen hoe ik ze waar op de foto wil hebben. En zelfs binnen een school kan het per klas (en docent) verschillen. Er zijn docenten die met de klas samen een goede chemie hebben. Het komt ook voor dat op het moment dat ik begin te praten tegen de klas, de docent even geen docent meer is en alles laat gebeuren. Grote mond? Niet luisteren? De docent zegt helemaal niks… Tja dan moet ik dat maar doen, maar echt fijn vind ik dat niet. Een docent houdt wel zijn verantwoordelijkheden, ook al ben ik met de groep bezig. Ook dat hoort erbij. En ach, ben ik toch ook een beetje juf die dag ;o)

Per klas maak ik meerdere foto’s. Er zijn altijd kinderen (en teamleden) die net even opzij kijken, hun haar even goed doen, aan hun neus kriebelen, hun ogen dicht hebben… en ga zo maar door. Het blijft een uitdaging om zoveel kinderen allemaal goed op de foto te krijgen. Uit alle foto’s die ik maak kies ik thuis de foto waarop de meeste kinderen leuk op de foto staan. Het kan dus zo zijn dat net jouw kindje op die foto er niet leuk op staat, maar de andere kinderen wel. Het komt voor dat ouders hierover klagen. Tja.. soms is het te opvallend en gaat het om een kindje, die verder op alle foto’s wel leuk keek. Het ligt aan de omstandigheden, maar heel soms wil ik dan toch de foto een beetje aanpassen (photoshoppen). Maar bij voorkeur doe ik dat niet, het is wat het is. Het blijven kinderen!

Groep 8

Naast de groepen maak ik ook van het team een foto. Dit proberen we zoveel mogelijk in de pauze of voor of na schooltijd in te plannen. Even de hele school zonder toezicht is toch wel wat lastig. Bij sommige scholen vangen we dit op samen met hulpmoeders en leerlingen uit groep 8. En tot slot, dit is altijd weer een bijzonder moment, de “afzwaaifoto”. Groep 8 krijgt van mij (en van de andere fotografen van sgoolfotografie.nl) een foto kado op de feestavond aan het einde van het schooljaar bij het afscheid. Dit is een gekke foto, een andere dan normaal. Soms met een attribuut van iets wat ze bijvoorbeeld later willen worden, soms hangend in een klimrek, zwaaiend, juichend, in een 8-vorm op de grond… we hebben al van alles gedaan. Groep 8 blijft toch wel een bijzonder jaar, de oudste van de school, daar doen we graag iets extra’s voor!

Check ‘V’ de groepsfoto’s staan er weer op! Samen met de portretten van de individuele foto’s, broertjes en zusjes binnen school en soms ook buiten school zit het maken van de foto’s erop. In mijn blog ‘Even een vlekje wegwerken’ heb ik het werk wat uit deze dagen komt al beschreven. Rest nog het laatste restje: het opleveren. Lees je volgende keer ook weer mee?

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!