Selecteer een pagina

Mijn Blog – Schoolfotografie

Ik ga naar school en ik neem mee…

… een heleboel! Voor het opbouwen van een mobiele studio heb ik aardig wat spullen bij me. Een achtergrond-systeem waar een achtergrond-rol aan komt te hangen. Soms neem ik nog een extra rol mee voor op de vloer en om het helemaal af te maken zelfs een witte plint. Om de ‘setting’ af te maken hoort daar ook een vintage bankje, een kruk of een grote zitzak bij waar kinderen op kunnen ‘ploffen’. Al kunnen we ook een jaar afwisselen met staande (swingende) foto’s. Wat ik zelf eigenlijk het leukste vind!

Verlichting van de studio

Voor de goede verlichting neem ik mijn studiolampen, statieven, stroomkabels, triggerset, softboxen, verlengsnoeren en een reflectiescherm mee. Maar bijv. ook witte lakens om de blauwe of groene gymvloeren te bedekken (het laatste waar je op zit te wachten is zo’n blauwe gereflecteerde gloed!). Naast mijn studioflitsers heb ik ook nog twee ‘speedlights’. Dit zijn opzetflitsers die ik voor groepsfoto’s kan gebruiken. Ik heb een lichtmeter om de juiste instellingen van mijn camera te controleren. Met de lichtmeter meet ik het “opvallende licht”. Op de positie waar het kindje komt te staan meet ik de hoeveelheid licht tijdens een opname. Dit wordt gedaan door een half rond bolletje op de meetsensor. Zo kan ik de combinatie van flitssterkte en camera-instellingen optimaal op elkaar afstemmen. Ik neem ook een “expodisk” mee om de witbalans te bepalen, de kleurtemperatuur. Met mijn disk wordt nauwkeurig gemeten wat de waarde is, waarmee ik mijn camera kan instellen. Hiermee voorkom je dat kleuren op de foto onnatuurlijk worden.

Fotoapparatuur

En dan natuurlijk mijn fotoapparatuur. In heb 2 Nikon-body’s en neem altijd 2 objectieven mee. Mijn favoriet, de 70-200mm, en de 24-70mm.

Accessoires en nog meer spullen…

Tot slot heb ik nog een heleboel accessoires bij me. Wat dacht je van een enorme verzameling batterijen (allerlei soorten), lege geheugenkaartjes en reserveonderdelen. Super belangrijk en onmisbaar voor de dag! Maar ook snoetenpoetsers, pennen, schaar, tape, ‘voetjes’ (een plaatje van een linker en rechter voet) om aan te geven waar de kinderen moeten staan, knuffelbeesten en een speelgoed balletje voor de allerkleinsten. Verder zorg ik, zoals ik al in mijn vorige blog over de AVG al aangaf, voor twee afdrukken van de leerlinglijst (o.a. voor de volgorde van de kinderen en aantekeningen van bijzonderheden), een iPad waar alle QR-codes op staat en een paar afdrukken van de planning.

Tja en omdat het vaak lange dagen zijn pak ik ook nog mijn lunchpakket in, tussendoortjes, waterfles, fruit… ook dat is belangrijk!

Paklijst

Al met al best een behoorlijke lijst! Om ervoor te zorgen dat ik niks vergeet heb ik een paklijst gemaakt. Elke keer voordat ik naar een school ga verplicht ik mezelf deze lijst met veel aandacht goed te controleren. Het is me één keer gebeurd dat ik mijn lamp-statieven thuis had laten liggen… Echt zo erg! Een enorme shock ging door me heen. Even heen en weer naar huis kostte me zo een uur, een uur die je dan echt niet hebt! Ik kon het haast niet geloven, maar heel gelukkig had mijn collega-assistent bij toeval haar statieven in de auto liggen. Jeeeee wat was ik haar dankbaar!! Dit laat ik dus nooit meer gebeuren! Vandaar: de paklijst!!

Alles gepakt? Dan kan het de auto in! Volledig bepakt en klaar voor actie kan de schoolfotografiedag beginnen! Lees alles over in mijn volgende blog!

Lees je dan ook weer mee?

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!