Selecteer een pagina

Mijn Blog – Werkplek

Mijn werkplek als fotograaf

Een druk op de knop

Als ik foto’s maak voor klanten lever ik de resultaten na een paar dagen of, afhankelijk van de situatie, soms na een paar weken op. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de tussentijd? Heel veel mensen hebben geen idee wat er allemaal voor nodig is en wat er allemaal gebeurt nadat de foto’s gemaakt zijn. Het lijkt ‘een druk op de cameraknop’ en klaar, maar er komt nog best wel wat bij kijken. Het kan natuurlijk wel, kijk maar naar de foto’s die je maakt met je mobiel. Maar dat zijn niet de foto’s waar je een fotograaf voor inhuurt. Er is in mijn beleving veel onbegrip over de kosten van foto’s van een fotograaf en misschien komt dat wel omdat het helemaal niet duidelijk is wat een fotograaf nog meer doet dan ‘op het knopje drukken’. Zeker nu iedereen ook veel makkelijker met hun mobiel foto’s maakt, lijkt fotograferen eenvoudig.

In deze eerste serie blogs neem ik je graag mee in de wereld achter de schermen van mijn werk als fotograaf. Gewoon omdat ik het leuk vind om dit met jullie te delen! Een onderdeel van deze wereld is de werkplek die ik heb ingericht om mijn vak uit te oefenen. Als fotograaf, eerst als serieuze hobby en later als professional, heb ik inmiddels al aardig wat geïnvesteerd. Het begint natuurlijk met de aanschaf van een professionele camera. Ik ben in het gelukkige bezit van 2 prachtige Nikon’s (tja, stel dat er een stuk gaat tijdens een shoot… dan is een reserve body toch wel heel fijn!). Ik heb een Nikon D800 en een D850, twee kanjers waar ik super blij mee ben. Daarnaast heb ik een mooie reeks lenzen, ik heb achtergrondsystemen, studioflitsers, enz. enz. Over deze en andere foto-spullen kom ik later in een andere blog-serie zeker nog wel een keer terug!

Mijn werkplek

Maar alleen met foto-apparatuur en studiobenodigdheden ben je er niet. Mijn werkplek is volledig ingericht om als fotograaf de foto’s zo goed en prettig mogelijk na te kunnen bewerken. En dan wel zo dat de foto die ik op mijn scherm zie ook daadwerkelijk de foto is die mijn klant te zien krijgt. Of het nu op papier is, afgedrukt is op bijvoorbeeld canvas of op een scherm bekeken wordt. Hier is speciale apparatuur voor nodig, software voor het digitaal nabewerken van de foto’s maar ook andere hardware. Het is stap voor stap gegroeid, maar er staan nu best wat apparaten om me heen die ik heb aangeschaft om mijn werk goed te kunnen doen. Denk alleen maar eens aan al die digitale bestanden na elke fotoshoot, <mega-, giga-, terabytes, MB/GB/TB> daar moet ik wel iets mee…!

Alleen maar mooie foto’s maken en opleveren is super leuk, maar er komt ook nog iets om de hoek kijken als offertes en facturen maken, administratie, wet- en regelgeving (denk maar aan de AVG / GDPR die er nu aankomt!), bijblijven met nieuwe ontwikkelingen, social media, scholing enz. enz. Een fijne kantoor/werkplek vind ik persoonlijk erg belangrijk, dit draagt bij aan het werkplezier en daardoor ook aan het resultaat van mijn onderneming!

Mijn werkplek is niet de allerbeste en meest perfecte en ideale werkplek, maar wat ik heb daar ben ik trots op en is voor mij zeer goed werkbaar. Omdat de werkplek van een fotograaf in mijn beleving nooit echt zichtbaar is voor de buitenwereld en omdat het volgens mij best leuk is om eens een kijkje achter de schermen te geven, publiceer ik hierover de komende tijd een aantal blogs.

Wat ik geregeld heb voor mijn ‘ideale werkplek’ als fotograaf? Lees het vervolg in mijn volgende blog.…!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!