Selecteer een pagina

Mijn Blog – Werkplek

Software

Software

Naast alle apparatuur en omstandigheden waarin ik werk heb ik natuurlijk ook programma’s (software) nodig om mijn werk te doen.

Er zijn heel veel verschillende soorten software op de markt om foto’s te bewerken. Zo is er Affinity Photo en bijvoorbeeld Luminar. Maar ook Adobe Lightroom en Photoshop.

Lightroom en Photoshop van Adobe

Als fotograaf gebruik ik voor de gewone fotobewerking met name Adobe Lightroom en daarnaast als aanvulling Photoshop. Jaren geleden, toen ik mijn eerste foto’s ging bewerken ben ik gestart met een proefversie van Lightroom. Op dat moment heb ik helemaal geen onderzoek gedaan naar de plus en minpunten van verschillende software-mogelijkheden. Ik had ooit iets over Lightroom gelezen in een vaktijdschrift. En als je dan eenmaal tijd investeert in een tool, dan stap je niet zomaar meer over. Niet dat ik daar behoefte aan heb, want het werkt perfect!

Om met de laatste versies van deze software te kunnen en blijven werken heb ik hier een fotograaf-abonnement voor afgesloten. Dit is voor mij een belangrijk onderdeel van het gereedschap om mijn werk als fotograaf goed te kunnen uitvoeren. Ook dit zijn onmisbare onderdelen van mijn werkplek.

Heel veel foto’s….!

Voor de grote hoeveelheden aan foto’s die voorbij komen voor de Sgoolfotografie is het werken in Lightroom helemaal ideaal. Alleen al de voorgedefinieerde instellingen, de zogenaamde ‘presets’, die je kan gebruiken, zo fijn! Ik gebruik de presets voor de fotobewerkingen, waardoor veel handelingen automatisch voor heel veel foto’s gelijk doorgevoerd kunnen worden. Ik heb meerdere presets gemaakt en afhankelijk van de soort foto – volwassene of kind, groepsfoto buiten of een studiofoto binnen, kleur of zwart/wit- selecteer ik de gewenste voorinstelling. Uiteraard loop ik het daarna allemaal nog wel door, want uiteindelijk is elke foto uniek. Maar het scheelt wel heel veel handmatig werk. En waarom zou je het jezelf lastig maken als het niet nodig is!

In mijn vorige blog had ik het over de lichtomstandigheden waarin ik werk, dat daar de donkere kamer van vroeger de lichte kamer van nu is geworden. Dit geldt behalve voor mijn werkplek ook voor de foto-ontwikkeling zelf. Ook hier heeft de donkere kamer plaatsgemaakt voor de ‘lichte kamer’. Het pakket heet ook niet voor niks ‘Lightroom’. Dat klopt dus wel! Naast Lightroom maak ik ook gebruik van Photoshop. Deze tool gebruik ik meer voor het ‘echte werk’ als het gaat om grotere of specialere aanpassingen. Samenstellen van meerdere foto’s bijvoorbeeld, onderdelen ‘wegshoppen’ of om teksten toe te voegen. Dat werkt in Photoshop heel fijn. Het is een pakket met zeer veel mogelijkheden. Ik heb ook een aantal cursussen gevolgd om de tool onder de knie te krijgen. Je moet echt snappen hoe de tool werkt, want eenvoudig is het niet. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is het echt een onmisbaar onderdeel van je werkpakket. De mogelijkheden zijn eindeloos. Echt een geweldige tool!

Open Office

Daarnaast heb ik natuurlijk ook te maken met ‘overige’ werkzaamheden voor administratieve zaken bijvoorbeeld. Daar heb ik Open Office voor geïnstalleerd. Veel mensen maken gebruik van de MS Office-producten van Microsoft, maar ik heb gekozen voor Open Office. Dit zijn ‘open source’ producten. Gratis te gebruiken en het werkt prima! En uiteraard heb ik nog wel wat meer programma’s geïnstalleerd (voor o.a. e-mail, backup en FTP -bestanden op andere servers beheren-), maar daar ga ik hier verder maar niet op in.

Lightroom en Photoshop van Adobe zijn voor mij toch wel de belangrijkste!

Wat ik nog meer geregeld heb voor mijn ‘ideale werkplek’? Lees het vervolg in mijn volgende blog.…!

Ik *Set* geniet er elke dag weer van om mensen en bedrijven persoonlijk te helpen om zichzelf te presenteren zoals zij willen. Dit doe ik door mooie professionele foto’s op te leveren, en indien gewenst ook met een website die ik voor ze maak.

Geïnteresseerd in mijn werk? Bel of mail me gerust!